YAŞAM Haber Girişi : 13 Şubat 2024 09:17

Aylık net maaşı 70 bin lira! Çalışacak eleman bulunamıyor

Aylık net maaşı 70 bin lira! Çalışacak eleman bulunamıyor
İnşaat sektöründe yaşanan işçi bulma sıkıntısı maaşları tavan seviyeye çekti. Sektördeki birçok mesleğin maaşı en az 70 bin lirayı buldu.

ALPARSLAN DİYARI-İnşaat sektöründe nitelikli eleman eksikliği giderek büyüyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, sektördeki işçi maaşlarının aylık 70 bin TL'ye kadar çıktığını belirtti. Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesinin 2 bin TL'yi bulduğunu ifade eden Olgun, sektörde vasıflı ve vasıfsız eleman bulmanın zorlaştığını söyledi.

 

Deprem felaketi ve bölgedeki hızlı konut inşaatları, kalifiye işçi bulma sorununu artırdı. İnşaat sektöründeki personel sıkıntısı, projelerin zamanında tamamlanmasını ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasını olumsuz etkiliyor. Gençlerin sektöre olan ilgisizliği, nitelikli iş gücü arzında ciddi bir azalmaya neden olabilir.

 

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "İnşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor.

 

Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaşındaki nesil bu sektörü tercih etmiyor" şeklinde konuştu.

 

AYLIK GETİRİSİ 70 BİN LİRA

 

Olgun, TÜİK verilerine göre inşaat sektörü malzeme endeksinin yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksinin ise yüzde 113,47 artış gösterdiğini belirtti. İşçi maaşlarının aylık ortalama 50 bin lirayı aştığını söyleyen Olgun, "Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede" ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞACAK ELEMAN BULUNAMIYOR

 

Başkan Olgun, kalifiye eleman eksikliğinin projelerin zamanında tamamlanmasını ve kalite standartlarını karşılamayı zorlaştırdığını belirtirken, "Torbalı’da konut satışlarında 2020 yılından beri bir düşüş yaşanıyor.

 

Müteahhitler inşaatlarda çalışacak eleman bulamıyor. 20 kişinin yaptığı işi 10 kişi yapmaya çalışıyor. İnşaatlar zamanında yetişemiyor. Bu durum hem müteahhitlerimize hem de vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar doğuruyor" dedi.

 

"HABER MERKEZİ"