VARTO Haber Girişi : 26 Eylül 2023 19:05

Bayazyıldırım çifti 31 yıldır Muş’ta arıcılık yapıyor

Bayazyıldırım çifti 31 yıldır Muş’ta arıcılık yapıyor
​​​​​​​Muş'ta birlikte konakladıkları yaylada arıcılık yapan Ercan ve Emran Beyazyıldırım çifti, mesleğin zorluklarını da birlikte aşıyor.

ALPARSLAN DİYARI- 31 yıldır arıcılık yapan Ercan ile çocuklarını büyüttükten sonra eşine yardımcı olmak için 6 yıl önce mesleğe başlayan Emran Beyazyıldırım, zengin floraya sahip Muş'un yüksek yayla ve dağlarında en kaliteli balı üretmek için çaba gösteriyor. Yazı Muş'un serin yaylalarında kışı da Hatay'daki yaylalarda geçiren karı koca, omuz omuza vererek karşılaştıkları zorluklara göğüs geriyor.

 


Havaların ısınmasıyla Varto ilçesine bağlı Tuzlu köyündeki 2 bin 40 rakımlı yaylaya bıraktıkları kovanlarda bal hasadına başlayan çift, bu yıl yoğun yağışların etkisiyle verimli bir hasat dönemi geçirmeyi bekliyor. Beyazyıldırım çifti, yaylaya bıraktıkları 500 kovandan 5-6 ton bal ve 100 kilogram polen elde etmeyi hedefliyor.

 

 

 

Eşiyle birlikte 31 yıldır arıcılık yaptıklarını ve kendisinin de 6 yıldır bilfiil eşine yardım ettiğini ifade eden Emran Beyazyıldırım, balın yanında, polen ve propolis ürettiklerini söyledi. Bu işe 30 kovanla başladıklarını ve 31 yıl içerisinde bunu peyderpey çoğaltarak 500 kovana kadar yükselttiklerini ifade eden Emran Beyazyıldırım, “Arı ürünlerinden polen ve propolisi markalaştırma çalışmalarına başladık. Ürettiğimiz polen ve propolisi Sağlık Bakanlığından onay alarak markalaştırma çalışmasına başladık. Mevsim şartlarına bağlı olarak yılda en az 5-6 ton bal ve 100 kilogram polen üretimi yapıyoruz. Markalaşma çalışmasını gerçekleştirdiğimiz zaman ürettiğimiz balların marketlerde de satışına başlayacağız” dedi.

 

 

 

 

Arıcılığın zorlu yanlarının olduğunu dile getiren Beyazyıldırım şöyle konuştu: 

 

“4-5 ay boyunca kovanlarımızın başında, barakada yaşıyoruz. Yani ilkel bir hayat yaşıyoruz. Elektronik eşya kullanamıyoruz, çamaşırları, bulaşıkları elde yıkıyoruz. Banyomuzu bile dışarıda yapıyoruz. Kadın girişimci olarak kendi balımızı üretmek için bu zorluklara katlanıyoruz. 7 ay evimde yaşıyorum, 5 ay barakada yaşıyorum. Arılarımla yılın 9 ayı ilgileniyorum.”

 

 

HABER: HARUN SEÇKİN