GÜNDEM Haber Girişi : 12 Şubat 2024 09:35

Elektrik sayaçları tek tek sökülecek! Bütün Türkiye'deki aboneler için harekete geçildi

Elektrik sayaçları tek tek sökülecek! Bütün Türkiye'deki aboneler için harekete geçildi
2024 yılından itibaren elektrik sayaçlarında yeni bir uygulama başlatılacak.

 

 

ALPARSLAN DİYARI-Bu girişimin temel hedefi, enerji tasarrufunu artırmakla sınırlı kalmayıp aynı zamanda vatandaşların istedikleri bilgilere daha kolay erişmelerini sağlanacak. Bu uygulama 81 ilde geçerli olacak. İşte detaylar…

 

 

EPDK'nın önerisiyle, enerji sektöründe teknolojiye uyum sağlanacak ve abonelere çeşitli kolaylıklar sunulacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) kurulacak ve bu sistem altında Akıllı Sayaç Eko ve Akıllı Sayaç PRO olmak üzere iki farklı sayaç tipi kullanılacak.

 

 

2024 yılından itibaren elektrik sayaçlarında büyük bir dönüşüm yaşanacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) adı verilen bu sistem, elektrik tüketiminde hem tasarruf hem de kullanım kolaylığı sağlayacak.

 

 

 

EPDK'nın planladığı yeni uygulamaya göre, elektrik sayaçları ile merkezi yazılım sistemi arasında iki yönlü bir iletişim ağı oluşturularak abonelerin elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi, modem, iletişim protokolü, merkezi yazılım, veri yoğunlaştırıcı ve abonelere sunulan mobil uygulamadan oluşacak.

 

 

 

MASS'a geçiş sürecinde, altyapının kurulumu, işletilmesi ve bakımı dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere verilecek.

 

 

Aboneler, elektrik tüketimlerini mobil sistem üzerinden cep telefonlarıyla takip edebilecekler. Ayrıca önceki dönem faturalarıyla karşılaştırma yapabilecekler, günlük ve aylık ortalama tüketimi takip edebilecek.

 

 

MASS kapsamında kullanıcılar, kendi tüketimlerini komşularıyla kıyaslayabilecekler. Böylece bölgedeki benzer kullanıcıların ortalama tüketimleriyle kendi faturalarını karşılaştırabilecek.

 

 

 

Aşırı tüketim durumunda kullanıcılar uyarı alacaklar. Kaçak elektrik şüphesi durumunda gönderilecek uyarılar kullanıcılar tarafından sistem üzerinden tüketim sınırlaması tanımlanarak yönetilebilecek.

 

Elektrik kesintileriyle ilgili detaylar aboneler tarafından erişilebilecek. Kullanıcılar bir önceki yıl ile mevcut yılın kesinti verilerini karşılaştırabilecekler. Elektrik kesintisi bilgileri mobil uygulama kullanıcılarına anlık olarak iletilirken, şikayetler ve talepler de aynı platform üzerinden iletilerek takip edilebilecek.

 

MASS İLE NELER DEĞİŞECEK?

 

Akıllı sayaçlar: Geleneksel analog sayaçlar, dijital ve internete bağlı akıllı sayaçlarla değiştirilecek.

Uzaktan okuma: Sayaçların okunması için fiziksel erişim gerekli olmayacak.

Gerçek zamanlı izleme: Aboneler, elektrik tüketimlerini anlık olarak izleyebilecekler.

Daha fazla bilgi: Aboneler, hangi cihazın ne kadar elektrik kullandığını görebilecekler.

Enerji tasarrufu: Aboneler, tüketimlerini bilinçli olarak takip ederek tasarruf sağlayabilecekler.

Daha iyi hizmet: Elektrik dağıtım şirketleri, arızaları daha hızlı bir şekilde tespit edip çözebilecekler.

 

MASS'IN SAĞLADIĞI FAYDALAR:

 

Ekonomik Katkı: Enerji tasarrufu sağlayarak, hem bireylere hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

 

Kullanım Kolaylığı: Tüketicilere detaylı elektrik tüketimi bilgileri sunarak bilinçli kullanımı teşvik edecek.

 

Verimlilik Artışı: Elektrik dağıtım şirketlerinin işleyişini kolaylaştırarak daha verimli bir çalışma ortamı sağlayacak.

 

MASS'a Geçiş Süreci: MASS sistemiyle ilgili geçiş süreci aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İlk olarak, 2024 yılından itibaren yeni aboneliklerde akıllı sayaçlar kullanılacak. Daha sonra, mevcut aboneliklerdeki sayaçlar kademeli olarak değiştirilecek.

 

81 İLDE GEÇERLİ OLACAK

 

81 ilde geçerli olacak olan MASS için, öncelik yeni sayaçlara verilerek sisteme geçiş sağlanacak. Arızalı veya kaçak elektrik şüphesi bulunan sayaçlar ile sanayi ve tarımsal abonelerin sayaçları, geçiş sürecinde öncelikli olarak ele alınacak. Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli ekipmanın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak. Bu süreçte, mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi sağlanacak.

 

"HABER MERKEZİ"