MAGAZİN Haber Girişi : 18 Kasım 2023 15:21

Metin Uca istediği gibi yakılarak defnedilebilecek mi? 

Metin Uca istediği gibi yakılarak defnedilebilecek mi? 
Metin Uca'nın vefat haberinin ardından ünlü ismin vasiyeti de bir o kadar gündem oldu. Uca, yakılarak defnedilmeyi vasiyet etmişti. Peki, bu mümkün mü? Türkiye'de cenazelerin yakılması olası mı? Ülkemizde krematoryum hizmeti var mı?

ALPARSLAN DİYARI- Usta sunucu ve yazar Metin Uca'nın hayatını kaybetmesinin ardından Uca'nın vasiyeti de ölüm haberi kadar gündem oldu. Peki, vefatının ardından yakılmak istediğini açıkça söyleyen Metin Uca’nın vasiyeti yerine getirilecek mi?

 


"İKİ YÜZLÜ CENAZE TÖRENLERİNİ İSTEMEDİĞİM İÇİN YAKILARAK ÖLMEYİ ÇOK İSTİYORUM"

 


Metin Uca'nın "Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul boğazından serpilmesini istiyorum. Ne yazık ki böyle bir şansım yok. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum" sözlerinin ardından cenazelerin yakılma işlemi bir kez daha gündeme geldi.

 

CENAZE DEFİN İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

 

Türkiye'de vatandaşların vefatının ardından gerçekleştirilecek işlemler, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda düzenleniyor. Bu kanunun Mezarlıklar ve Ölülerin Defni başlığı altında düzenlenen 224. ve 225. maddelerinde, ölülerin bedenlerinin yakılabilmesi için gerekli şartlar ve yakma işleminin yapılabileceği yerlerin nasıl açılabileceğinden bahsediliyor.

 


RAPOR YAZILMASI, KİŞİNİN SAĞLIĞINDA YAKILMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLEMESİ GEREKİYOR

 

Ölünün hastalığı sırasında tedavisiyle meşgul olmadığı bilinen bir doktor tarafından, vefatın herhangi bir olağan dışı nedenden meydana gelmediğini bildiren bir rapor yazılması gerekiyor. Ayrıca, vefat eden kişinin tedavisi sırasında onunla ilgilenen doktorunun rapor yazması ve kişinin sağlığında yakılmak istediğini açıkça söylemiş olması gerekiyor. Polisin de cinayet olmadığına yönelik rapor düzenledikten sonra vefat eden kişinin yakınlarının bir gün içinde belediyeye başvuru yapılması şartı aranıyor.


FENNİ USÜL DAİRESİNDE FIRINLAR YAPTIRILABİLİR

 

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 224. maddesine göre ölülerin yakılması için fenni usul dairesinde fırınlar yaptırılabilir.

 

İZİN ALINMASI GEREKİYOR

 

Kanunda, belediyelerin Sağlık Bakanlığı'na başvurması gerektiğini ifade ediliyor. Buna göre, ölülerin yakılacağı fırınları yaptırmak isteyen belediyelerin hazırlattıkları projeleri tasdik ettirip izin almaları gerekiyor.


TÜRKİYE'DE KREMATORYUM YOK

 

Yani, konuya ilişkin Türkiye'de geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmuyor. Ancak, Türkiye’de, krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün olmuyor.

 

KREMATORYUM NEDİR?


Birçok din ve kültürde ölü yakma işlemi olarak bilinen krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yerdir. Bunun dışında salgın hastalık riski taşıyan cesetlerde de krematoryumlarda yakılma işlemi gerçekleşebilir.

 

TÜRKİYE’DE KREMATORYUM VAR MI?

 

Türkiye’de krematoryum yok. Osmanlı’nın son dönemlerinde Anadolu Kavağı sınırları içinde bir adet krematoryum denebilecek yer olduğu açık kaynaklarda belirtiliyor. İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Zincirlikuyu Mezarlığı’nda da bir krematoryum yapıldığı daha sonra yıkılarak otoparka çevrildiği belirtiliyor.


HABER MERKEZİ