KÜLTÜR VE SANAT Haber Girişi : 19 Mart 2024 10:42

Muş’ta yarım asırdır fırında çalışıyor! 

Muş’ta yarım asırdır fırında çalışıyor! 
Muş’ta yaşayan 68 yaşındaki Hasan Erdem, yarım asırdır fırınlarda ekmek yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen halen fırının başında ekmek pişiren Erdem, mesleğini ilk günkü gibi severek devam ettiriyor.
Muş’ta yarım asırdır fırında çalışıyor! 

ALPARSLAN DİYARI- Birçok fırında 42 yıldır ekmek pişirdiğini söyleyen 68 yaşındaki Hasan Erdem, www.alparslandiyari.com muhabirine, 42 yıldır Muşta fırıncılık yaparak onlarca usta yetiştirdiği söyledi.

 

 

 

 

Meslek hayatı boyuncu birçok usta ve çırak yetiştirdiğini söyleyen 4 kız çocuğu babası Hasan Erdem, 42 yıldır çalıştığı fırında kazandığı parayla ailesinin geçimini sağladığını belirtti. Erdem, eski fırıncıların ve şimdikilerin arasında ise çok fark olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

Erdem, fırınlarda çırak olarak işe başladığını, 42 yıldan beri ekmek hamuru yapmaktan, ekmek pişirmeye kadar her bölümde çalıştığını söyledi.

 

 

 

 

 

“EMEKLİ OLDUM MAAŞ YETMEYİNCE TEKRAR ÇALIŞMAYA BAŞLADIM”

 

 

26 yaşında başladığı fırın meleğini 42 yıldır çocuklarının rızkı için halen devam ettirdiğini belirten Hasan Erdem, “68 yaşındayım. 26 yaşından beri fırın mesleğinde çalışıyorum. Yıllardır fırıncılık yapıyorum ve onlarca kişi yanımda usta oldu. Fırında ilk başta temizlik işiyle uğraştım; sonra tırnakçı, hamurcu, pişirici yavaş yavaş bütün işleri öğrenerek usta oldum. Gece yarısı kalkıp sabahlara kadar hamur yapardım. Dört kız çocuğum var. Yaşlandım, eskisi gibi çalışamıyorum. Emekli oldum. Emekli maaşım yetmediği için arada bir yine çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

“ESKİDEN FIRINCI SAYISI AZDI”

 

 

Fırın mesleğine başladığı zamanlarda Muş’ta sadece birkaç fırının olduğuna işaret eden Erdem, şöyle devam etti:

 

 

“Benimle beraber fırın mesleğine başlayan arkadaşlarımın bazıları halen çalışıyor, bazıları ise vefat etti. Önceleri akşam 21.00’de işe başlardık, sabaha kadar 24 torba unu hamur yapıp pişirirdik. O zamanlarda Muş’ta fırın sayısı da azdı. Şimdi yetiştirdiğim çırakların hepsi usta olmuş, yer açmışlar. Artık her tarafta fırın var.”

 


"HABER: EMRULLAH ÖZBEY"

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.