ALPARSLAN DİYARI- Belgesel çalışmaları kapsamında, geçmişte gazetecilik mesleğini de icra eden ve çocukluk yıllarından bu yana bağcılıkla uğraşan Mehmet Şahin Toplu ile kendisine ait bağ evinde özel bir röportaj gerçekleştirildi.
Röportaj, Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Yazıcı tarafından yürütülen belgesel çekimlerinin bir parçası olarak yapıldı. Bölgenin kültürel mirasını belgelemeyi amaçlayan çalışmaya, Muş Gazeteciler Birliği Başkanı Tuncay Çanga da eşlik etti.
Doğup büyüdüğü topraklarda bağcılık geleneğini yaşatan Muş’un Sesi Gazetesi eski sahibi Mehmet Şahin Toplu, röportajda Muş’un geçmişteki bağcılık potansiyelinden, meyve çeşitlerinden, meşhur Muş üzümünden ve bağ evlerinin sosyal yaşamdaki yerinden bahsetti. Toplu, “Çocukken babamla birlikte her sabah erkenden bağa giderdik, babadan kalma bir gelenek, bu işi para için yaparsanız zevk almazsınız. Bağcılık işi doğayla olanı ilişkinizde saklı. Doğayı severseniz, bağlılık dünyanın en zevkli işidir. Ben çocukken bu zevki tatmaya başladım, bu aşk 50 yıldır devam ediyor. Ben bu kültürü hâlâ yaşatmaya çalışıyorum,” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Tülay Yazıcı, Muş’un kültürel zenginliklerini ortaya koyan bu tür yerel anlatıların belgesel projelerinde çok değerli olduğunu belirterek, “Şahin Bey’in hem gazetecilik geçmişi hem de bağcılık bilgisi bize eşsiz bir bakış sundu,” dedi.
Belgeselin, hem akademik hem de görsel arşiv açısından Muş’un kültürel belleğine katkı sunacağını ifade eden Muş Gazeteciler Birliği Başkanı Tuncay Çanga samimi ve bilgilendirici konuşmaları için Mehmet Şahin Toplu’ya, Muş’un çok önemli kültürel miraslarından birisi olan bağcılık geleneğini üniversite adına kayıt altına alan Doç. Dr. Tülay Yazıcı’ya teşekkür etti.
Çanga, röportaj ve çekimlerin tamamlandığını, belgeselin kısa bir süre sonra Muş Alparslan Üniversitesi aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
HABER TUNCAY ÇANGA