EKONOMİ Haber Girişi : 07 Mayıs 2024 08:58

Dolar ve Euro’da son durum! Enflasyon raporu bekleniyor

Dolar ve Euro’da son durum! Enflasyon raporu bekleniyor
Yeni haftaya 32,29 TL'den başlayan dolar kuru salı gününe 32,30 TL'den başladı. Euro ise 34,80 TL'den başladı. Yatırımcılar perşembe günü açıklanacak enflasyon raporunu bekliyor.

ALPARSLAN DİYARI- Türk Lirası dolar karşısında 21 Nisan'dan bu yana yüzde 1,16 değer kazandı. Değer kazanımında azalan dolar talebi ve Fed Başkanı Powell'ın geçtiğimiz hafta beklendiği kadar şahin olmamasıyla gerileyen dolar endeksi etkili oldu.

 

Rüzgar Türk Lirası lehine esiyor. Geçtiğimiz hafta Citi'nin yayımladığı raporda Türkiye'nin sermaye akışı çekeceği söylenirken, 6 aylık forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'de Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Görünümün pozitif olması bir sonraki değerlendirmede kredi notunun artma ihtimalinin olması demek.

 

S&P'den yapılan değerlendirmede Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ekonomi yönetiminin dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve Türk Lirası'na olan güveni yeniden tesis etmesi halinde Türkiye'nin kredi notunun yeniden yükselebileceği vurgulandı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında "Doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız." dedi. Seçim döneminde ekonomide populizme başvurmadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bundan geriye dönüş olmayacaktır. Hedeflerimize ulaşmak için para, maliye ve gelirler politikamızı ahenk içinde yürütüyoruz. Verimliliği artırmak ve ekonomimizi daha rekabetçi kılmak için yapısal reformlara hız kazandıracağız’’ diye konuştu.

 

"HABER MERKEZİ"