Muş’un yüksek dağlarında doğal olarak yetişen ve halk arasında "yayla muzu" olarak bilinen ışkın bitkisi, bahar aylarının gelmesiyle birlikte Malazgirtte tezgahlardaki yerini aldı. Şifa deposu olarak bilinen ışkın, bu yıl da yoğun talep görüyor.
ALPARSLAN DİYARI - Muş’un dağ köylerinden özenle toplanan ve özellikle sağlık açısından faydalarıyla bilinen ışkın, kent merkezindeki pazarlarda kilosu 100 ile 150 TL arasında satışa sunuluyor. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen bu bitki, çiğ olarak tüketilmesinin yanı sıra reçel ve şurup yapımında da kullanılıyor.
DOĞANIN ŞİFASI EKONOMİYE DÖNÜŞÜYOR
Yıllardır ışkın toplayarak geçimini sağladığını belirten Serhat Sabuncu, bu yılki verimliliğin yüksek olduğunu söyledi. Sabuncu, "Bu yıl dağlarda ışkın bol çıktı. Köylülerimiz yüksek kesimlerden büyük zahmetle topluyor ve bizler de çarşıda tezgahlarda satışını yapıyoruz. Sezon başında kilosunu 300 TL'ye kadar sattık, şu anda ise 100-150 TL arasında değişen fiyatlarla halkımıza sunuyoruz" diye konuştu.
SADECE MUŞ’A DEĞİL TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR
Işkının ilkbahar mevsiminde yaklaşık bir ay boyunca doğada bulunduğunu dile getiren Sabuncu, "Vatandaşlarımız ışkını şifa niyetine tüketiyor. Şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları ve kansere karşı iyi geldiğine inanılıyor. Sadece Muş'ta değil, il dışına da büyük ilgi var. Kargoyla ya da otobüslerle Türkiye’nin birçok iline gönderim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Doğal besin kaynaklarına artan ilgiyle birlikte, Muş’un dağlarında yetişen bu mucizevi bitki hem üreticiye kazanç, hem tüketiciye sağlık sunmaya devam ediyor.
HABER: VEYSEL EŞİN