YAŞAM Haber Girişi : 04 Aralık 2023 18:10

Kredi kartı borcu rekor kırdı: Vatandaş borcu borçla kapatıyor

Kredi kartı borcu rekor kırdı: Vatandaş borcu borçla kapatıyor
Vatandaşlar, enflasyona karşı mücadelede kredi kart borcunu borçla kapatıyor. 3 Kasım'da tarihi bir seviyeye ulaşarak 1 trilyon lira sınırını aşan bireysel kredi kartı borçları, kart alma yaşını 12'ye kadar düşürdü.

ALPARSLAN DİYARI-Enflasyonun iyiden iyiye artmasıyla beraber kredi kartı harcamalarında büyük artış yaşanıyor. Yükselişe geçen fiyatlar sebebiyle maaşları eriyen vatandaşlar kredi kartına yöneliyor.

 

Bu durum bankalara olan borç sayısının artmasına neden oluyor.

 

Dünya’dan Naki Bakır’ın haberine göre 3 Kasım’da tarihte ilk kez 1 trilyon lira sınırını aşan bireysel kredi kartı borçları 24 Kasım itibarıyla şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaştı. 24 Kasım’a kadar olan dönemdeki büyümenin yüzde 133,7 oranında net 597 milyar lira olduğu belirlendi.

 

TAKSİTLİ BORÇ 458 MİLYARI AŞTI

 

Kredi kartı borçlarında dikkat çeken bir detay ortaya çıkıyor. Bakiyenin 457, 8 milyarı taksitli alışverişlere, 585, 8 milyar lirası ise tek çekimlere ait olduğu saptandı.

Yılbaşından itibaren 24 Kasım’a kadar olan dönemde taksitli borçlar yüzde 110,3 artarak 240,1 milyar liraya ulaştı.

Diğer kart borçları ise yüzde 155,9 artışla 356,9 milyar liraya çıktı. Yaşanan bu hızlı artış, tüketicilerin kredi kartları üzerinde yaptıkları dayanıklı ve yan dayanıklı tüketim malı alımları ile beraber “kredi kartına taksit” uygulamasının etkisi olduğunu belirtiyor.

 

 

EN ÇOK BORÇ ÖZEL BANKA KARTLARINA AİT

 

BDDK verilerine göre 24 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı borçlarının 209,1 milyarı kamu, 440,3 milyarı özel ve 383,5 milyarı yabancı olmak üzere 1 trilyon 32,9 milyar lirası mevduat bankalarının kartları ile 10,7 milyar lirası ise “faizsiz bankacılık” diye bilinen katılım bankalarına ait kartlarla gerçekleşti.

BİREYSEL BORÇLANMA REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

 

Bu gelişmelerle, bireysel kredi kartı borçları ve tüketici kredileri toplamından oluşan bireysel borç bakiyesi anılan dönemde yüzde 64,3’lük bir artışla 2 trilyon 513,7 milyar liraya ulaştı. 2022 sonunda söz konusu hacim 1 trilyon 530 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Yılbaşından 24 Kasım’a kadar olan dönemde bireysel borçların toplam hacminde, büyük bölümü kredi kartlarından kaynaklanan net 983,7 milyar liralık bir büyüme yaşandı.

 

KART ALMA YAŞI 12’YE KADAR DÜŞTÜ

 

18 yaş ve üzeri nüfusun 60 milyon olduğunu baz alırsak, kişi başına ortalama 2 kredi kartı düşüyor. Ancak bazı bankalar, 18 yaşından küçük olan bireylere de kartı çıkarma imkânı sağlıyor. Ebeveynlere ait kartlar üzerinden yapılan ‘ek kart’, ‘ilk imza,’ ‘genç kart’ gibi uygulamalarla kart alma yaşı 12’ye kadar inebiliyor.

 

HABER MERKEZİ