MUŞ Haber Girişi : 07 Mayıs 2024 14:38

Muş sınıfta kaldı! İlçelerin adı dahi yok: Sadece bu 4 ürün coğrafi işaret belgesi aldı!

Muş sınıfta kaldı! İlçelerin adı dahi yok: Sadece bu 4 ürün coğrafi işaret belgesi aldı!
Türkiye’de son yıllarda il ve ilçelerde coğrafi işaretli ürün sayısı artarken Muş bu konuda sınıfta kaldı. Sadece 4 ürünün coğrafi işaret aldığı görüldü.

 

 

ALPARSLAN DİYARI- Coğrafi işaret bir ilin tanıtımı ve prestijinde önemli bir yere sahip. Son yıllarda coğrafi işaret sayısı alan ürün sayısı da yükselişte. Ancak Muş’ta tersi bir durum söz konusu. Türk Patent ve Marka Kurumu’na bakıldığında Muş’ta sadece 4 ürünün coğrafi işaret aldığı ortaya çıktı.

 

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluş olan Türk Patent ve Marka Kurumu, standartlara göre, coğrafi işaretleri belirliyor. Muş ilinde; Muş eski kaşarı (2023), Muş köftesi (2021), Muş çorti aşı -yemeği (2019) ve Muş çorti turşusunun (2019) mahreç işareti aldığı görüldü.

 

 

COĞRAFİ İŞARET

 

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

 

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir (6769 Sayılı SMK – Madde 34).

 

 

Muş'un coğrafi işaretlerde hak ettiği yere ulaşması için bu engellerin aşılması ve yerel ürünlerin tanıtımına daha fazla önem verilmesi gerekiyor.

 

"HABER: VEYSEL EŞİN"