MUŞ Haber Girişi : 19 Nisan 2024 14:10

Muş'ta çiftçilere yüzde 100 hibeyle tohum dağıtıldı

Muş'ta çiftçilere yüzde 100 hibeyle tohum dağıtıldı
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında yüzde 100 hibe desteğiyle 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı.

ALPARSLAN DİYARI- Muş Şeker Üretim Fabrikası bahçesinde düzenlenen programda, 31 yerleşim yerindeki 10 bin dekar alana ekilmesi üzerine 150 çiftçiye ücretsiz 100 ton korunga tohumu verildi.

 

 

 

 

 

“UÇAKTAN BAKTIĞINIZDA UÇSUZ BUCAKSIZ BİR COĞRAFYA”

 

 

Programa katılan Muş Valisi Avni Çakır, bu hafta çiftçilikle ve ziraat ile uğraşan vatandaşlarla ikinci kez buluştuğunu söyledi.

 

 

Çiftçilere yönelik düzenlene programlardan çok keyif aldığını ifade eden Çakır, "İlimizin tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Şu an içerisinde bulunduğumuz Şeker Fabrikası bunun en büyük göstergelerinden biri. Geçtiğimiz sezon 480 bin ton pancar alımı gerçekleştirildi. İnşallah bu yıl bunun da üzerine çıkılacak. Bu bile bir gösterge. Bunun yanında milyonun üzerinde küçükbaş, 220 binler seviyesinde büyükbaş hayvan varlığımız bulunmakta. Allah vergisi coğrafyamız, uçaktan baktığınızda uçsuz bucaksız bir coğrafya ve yaklaşık yüzde 50'si doğal çayır ve mera. Tarımdaki son yıllarda iyileştirmeleri görüyorsunuz. Bugün 10 büyükbaş hayvanı olan çiftçimiz, kimseye muhtaç olmadan geçimini yapar ve çoluk çocuğunun rızkını fazlasıyla kazanır. Yeter ki biraz sebat edelim." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 


“İLİMİZİN EKONOMİSİNİN YÜZDE 80-90'I TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYANIYOR”

 


"Muşluların atadan gelen en büyük mirasımız, tarımda ve hayvancılıkta başarılı olmamızdır. Tek eksiğimiz bu konuda biraz daha bilimsel çalışmalara, öğretilere dikkat edeceğiz." diyen Çakır, "Gençlerimizi özellikle bu alanda teşvik edeceğiz. Çiftçiliğin ve hayvancığın dünyada en gurur duyulacak mesleklerden bir tanesi olduğunu, insanın rızkını kazandığı her mesleğin ne kadar kutsal olduğunu bir şekilde gençlerimize öğreteceğiz. Maalesef herkesin şimdiki hastalığı ceketli, kravatlı iş istemesi. İş üniformasını kimse istemiyor. 200 dönüm arazi işleyen veya 10-15 büyükbaş hayvana bakan insanın 3-4 memurun kazandığından fazlasını kazanacağı da bir gerçek. Şu an ilimizin ekonomisinin yüzde 80-90'ı tarım ve hayvancılığa dayanıyor ve ticaretimizdeki canlılık da bunun bir göstergesi" dedi.

 


“YAKLAŞIK 100 TON KORUNGA TOHUMU DAĞITACAĞIZ”

 

 

Tarım ve hayvancılık alanındaki tüm projelerin yanında güçlü bir şekilde durmaya devam edeceklerini vurgulayan Çakır, "Bugün yaklaşık 100 ton korunga tohumu dağıtacağız. Seneye inşallah bunu daha da arttıracağız. Bu anlamda çayır ve meralarımızın üzerindeki yükü de almamız lazım. Tarlamızda ve bahçelerimizde de bu yem bitkilerinden yetiştirerek çayır ve meralarımızı daha ekonomik, daha verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağız." Şeklinde konuştu.

 

 

"BİZ KORUNGA BİTKİSİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE TAVSİYE ETMEK ZORUNDAYIZ"

 

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise "Korunga otunu hayvana verdiğinizde sütün yağlı olduğunu görüyorsunuz. Demek ki sütün yağlı olmasına vesile olan madde var içerisinde. Bu korungaya bahşedilmiştir. Yağlı sütün fiyatı, yağsız süte göre daha fazladır. Biz korunga bitkisini çiftçilerimize tavsiye etmek zorundayız." diye konuştu.

 

 

 

 

 

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise bitkisel ve hayvansal üretim konusunda kapasitesi yüksek olan illerden biri olduklarını belirtti.

 

 

Hem arazı hem de merak ve çay konusunda da iyi bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Gün, şunları kaydetti:

 

 

"357 bin hektarlık arazimiz var. Muş'ta yıllarca gelen hem yanlış otlatma hem de bakım yapılmamasından dolayı hayvancılığımızın da kaba yem ihtiyacını ortaya çıkmaktadır. İlimize baktığımızda da özellikle de son verilenlere göre 235 bin büyükbaş hayvan, 1 milyon 35 bin de küçükbaş hayvana sahibiz. Küçükbaşta 13. sıradayız, büyükbaşta ise 20. sıradayız. Yazın göçerlerde bölgemizde geldiğinde hayvan varlığı iki milyona kadar çıkmakta. Meralar geleceğimizindir. Bu meralarımızın muhafazası ve bunların korunması da bize emanet. Bu meraları korumak ve yem ihtiyaçlarını karşılamak için bu projeleri geliştiriyoruz Bu projenin özellikle ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diliyorum."

 

 

Programa, Muş Valisi Yardımcısı Tahir Yılmaz, kurum amirleri, şube müdürleri ve çiftçiler katıldı.

 

 

"HABER: HARUN SEÇKİN"