MUŞ Haber Girişi : 07 Mayıs 2024 12:24

Muş’ta KURBAN bayramının asıl kurbanı emekliler

Muş’ta KURBAN bayramının asıl kurbanı emekliler
Kurban Bayramı yaklaşıyor ve Muş’taki emekliler, kurbanlık et fiyatlarının yüksekliği nedeniyle bayramı buruk geçirme endişesi taşıyor. Artan maliyetler ve ekonomik zorluklar, birçok emeklinin bu yıl kurban kesmekten vazgeçmesine neden olabilir.

ALPARSLAN DİYARI- Kurban Bayramı, dini inancın yanı sıra aile ve toplum için önemli bir geleneksel etkinliktir. Ancak Muş’ta kurbanlık hayvan fiyatlarının yükselmesi, özellikle sabit gelirle geçinen emekliler için ciddi bir yük haline geldi. Bu durum, bayramda kurban kesemeyen emeklilerin manevi tatmini bulmasını ve toplumsal dayanışmayı zayıflatıyor.

 

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Muş Şube Başkanı Murat Arık, “Artan kurbanlık fiyatları nedeniyle birçok emeklimiz zorlanıyor. Emeklilerimiz zaten düşük maaşlarla geçiniyor. Kurban kesmek, onlar için büyük bir dini ve toplumsal görev. Ancak bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olması, birçok emeklinin bu geleneksel ibadetten mahrum kalmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı. 

 

 

BAYRAM İKRAMİYELERİ 3 BİN LİRA

 

 

En düşük kurban hissesinin 20 bin liradan başladığını söyleyen, Arık, “Ramazan ve Kurban Bayramı’nda emeklilerimize verilen bayram ikramiyesi bu sene 3 bin liraya yükseltildi. Geçtiğimiz yıllarda emeklilerimiz Bayram ikramiyelerini birleştirerek kurbanlarını kesebiliyorlardı. Bayram ikramiyeleri 3 bin lira. En düşük kurban hissesinin 20 bin lira olması nedeniyle emeklilerimizin birçoğu bu şartlarda kurban kesemeyecek.” diye konuştu. 

 

 

EMEKLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK BİR MÜJDE BEKLİYORUZ

 

 

Emeklerin yüzünü güldürecek bir müjde beklediklerini belirten TÜED Muş Şube Başkanı Arık, “Emeklilerimiz rahat kurbanlık alabilmesi ve torunlarına harçlık verebilmesi adına maaşlarımıza gelen kısmi zamların ikramiyelere de yansıtılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ümitliyiz. İnşallah emekli ikramiyeli yükseltilir. Emeklilerimiz Kurban ibadetini yerine getirir.” dedi. 

 

 

Kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasının nedenleri arasında yem maliyetlerinin artması, nakliye giderleri ve hayvan üretimindeki düşüş yer alıyor. Bu etkenler hem satıcıları hem de alıcıları olumsuz etkiliyor. Emekliler, yüksek fiyatlar karşısında alternatif çözümler ararken, bazıları aile içinde birleşerek kurban paylaşımına yöneliyor.

 

 


Kurban Bayramı'nın Muş’ta emekliler için daha anlamlı geçmesi için toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek dayanışma göstermesi büyük önem taşıyor. Bayram, paylaşma ve yardımlaşma ruhunu canlandırırken, yüksek kurbanlık fiyatları nedeniyle emeklilerin bu ruhu yaşayabilmesi için birlikte çalışmak gerekiyor.

 

 

 

"HABER: EMRULLAH ÖZBEY"