Tarihi Murat Köprüsü çevresinin uzun süredir imara kapalı olması, Bölge Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Muş Şubesi’ni harekete geçirdi.
ALPARSLAN DİYARI-Birlik, köprü bölgesinin ve Karasu–Murat yolu üzerindeki alanların “turizm, ticaret ve sosyal yaşam odaklı” imara açılarak şehrin ekonomik ve kültürel kalkınmasına ivme kazandırılmasını istedi.
TARİHİ ÇEVRE CANLANDIRILSIN
TEDB Muş İl Başkanı Erkan Kalır, “Murat Köprüsü sadece geçmişin değil, Muş’un geleceğinin de simgesidir. Çevresi yıllardır imar kısıtlamaları nedeniyle kaderine terk edildi. Oysa bungalov evlerden butik otellere, göl manzaralı villalardan yöresel restoranlara kadar çeşitlendirilecek bir planlama, burayı yaşayan bir merkeze dönüştürebilir” dedi.
PLANLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKLAŞIM
TEDB Muş İl Başkanı Erkan Kalır, projelerin hayata geçirilirken kültürel ve doğal mirasın korunmasının zorunlu olduğunu; yapıların geleneksel taş mimariye uygun ve çevreye duyarlı olması gerektiğini vurguladı. “Gelin-damat fotoğraf platolarından doğa yürüyüşü rotalarına, düğün salonlarından yöresel fuar alanlarına uzanan bir vizyonla, köprü çevresi Muş’un prestij alanı haline gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.
YENİ TİCARET KORİDORU
TEDB, Karasu ile Murat yolu boyunca da akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri ve yerel ürün satış noktalarının yer alacağı, “şehir geçiş aksları” oluşturulmasını önerdi. Böylece doğu–batı ekseninde ticaretin canlanacağı, istihdam ve gelir yaratılacağı belirtildi.
EKONOMİYE KATKI VE SOSYAL KALKINMA
TEDB Muş İl Başkanı Erkan Kalır, “Yatırımlar yüzlerce kişiye doğrudan, binlerce kişiye dolaylı istihdam sağlayacak; iç turizmi canlandırıp kalış sürelerini uzatacak; genç nüfusun göçünü azaltacak; Muş markasını yükseltecek” diye konuştu.
TEDB, Muş Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu başta olmak üzere ilgili makamlara seslenerek, “Tarihi Murat Köprüsü ile Karasu–Murat yolu kenarları, planlı ve vizyoner bir yaklaşımla ivedilikle imara açılmalı” çağrısını yineledi.
HABER SAMİ DEMİR