MUŞ’TA TRAFİK ÇİLESİ BÜYÜYOR!

 

Tüm şehirlerde olduğu gibi Muş’un da önemli sorunlarından birisi olan trafik sorunu baş ağrıtıyor. Şehir merkezinde belli saatlerde trafik kilitleniyor.

 

 

Muş’un kanayan yarası olan İstasyon caddesi sabah ve akşam saatlerinde ciddi trafik yoğunluğuna neden oluyor. Muş’ta ara ara caddelerin dar olması ve bazı caddelerin tek yönlü trafiğe açılması ana cadde olan istasyon caddesinde sürücüleri sıkıntıya sokuyor.

 

 

İlimizde alternatif yolların olmayışı veya olan yolların kullanılmasını tercih etmeyen sürücüler, genellikle İstasyon caddesini tercih ediyor. İstasyon caddesi yönelen araçlar ile cadde yetersiz kalıyor. Aynı zamanda çevre yolunun olmayışı tüm araçların merkeze yoğunlaşması, şehir merkezinin trafiğini felç etmiş durumda.

 

 

Merkez nüfusu yüz binin üzerinde olan ve ciddi sıkıntıların yaşandığı kentte çevre yolu, cadde ve sokaklar önemli bir problem olarak yöneticilerin önünde duruyor. Mevcut araçlar hâlihazırdaki dar ve yetersiz yollarda hareketsiz kalırken ilimiz şu sıralar trafikte sorunlar yaşıyor.

 

 

Yapısal anlamda da kabuğunu kıramayan ve belli başlı caddeler dışında alternatif caddelerin oluşturulmadığı kentte yolların yetersiz kalması, ağır vasıtaların şehir içindeki düzensizliği ile birlikte trafik her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor.

 

 

Trafiğin ilerlemediği şehirde trafik çilesi önü alınmaz bir hal alırken vatandaş bu düzensizliğin bir an önce son bulması istiyor.

 

 

Güzel ilimiz bizim çocukluğumuzda sessiz sakin bir yerdi. Bu kadar trafik yoktu. Şimdi her evin kapısında bir değil onlarca araç var. Binaların yeterli park alanları yok. Şehir merkezinde oturan konut sakinleri araçlarını cadde üzerine park ediyorlar. Yolların darlığı, bina sakinlerinin parkı, trafiğin akışını zorlaştırıyor. Cadde üzerinde iş yeri sahipleri sabah işlerine geldiklerinde araçlarını cadde üzerine park ediyorlar. İlimizin merkezinde iş yerleri çoğunlukla İstasyon Caddesi üzerinde kurulmuş, büyük marketlere ve alışverişe gelenler, bazen de araçlarını çift şeride park ederek trafik aksatıyor. İşyeri sahipleri başka park alanları bulsalar daha iyi olacak veya geniş park alanı olan yerlere işyerleri kursalar belki trafik biraz daha rahatlayacak.

 

 

Şehir merkezinde durmadan yeni binalar iş merkezleri dikiliyor. Yapılan bu binalarda ne yeşil alan, ne çocuk oyun alanları, ne de otopark var. Daha önce on beş kişinin yaşadığı alanda artık eli, altmış kişi yaşıyor. Her dairenin en az bir otomobili var. Binalar yapılıyor ama araç park yerleri var mı? Bina aralarında bu taşıt nasıl geçer hiç düşünülmeden planlar yapılmış. Şimdi işin içerisinden çıkılmıyor, yıksan yıkılmıyor, yıkmasan olmuyor nasıl olacak dersiniz?

 

 

Bu şehirde yıllarca yapılanlar bir kenara konulmalı. Yeni yerleşim alanları belirlenmeli. Üniversiteye doğru şehrin kayması ve büyümesi için 49. Piyade Alayına bir yer belirlenmeli ve oradan taşınmalı. Alay boşaltılırsa şehir biraz üniversiteye doğru kayar ve büyür. Bunun haricinde hem Bingöl yoluna doğru hem de Hasköy ilçesine doğru yeni yerleşim alanları çalışması yapılabilir. Bir an önce köklü çözümler üretilmeli, radikal kararlar alınmalı, yeni bulvarlar, geniş yollar açılmalı park alanı olmayan binalara ruhsat verilmemeli.

 

 

Şehir merkezine park yerleri oluşturulmalı. İstasyon Caddesi üzerindeki çift parklara kesinlikle izin verilmemeli. Gelişi güzel park yapanlara uyarı cezaları verilmeli, gerekli olduğunda çektirilmeli. Taşıt sahipleri park konusunda bilgilendirilmeli.

 

 

Sadece trafik ile ilgili bile sayısız öneri, çözüm yolu vardır. Bununla ilgili, vatandaşlarla, uzmanlarla, kentte söz sahibi olanlarla yapılacak istişareler ile birçok çözüm bulunabilir ve ivedilikle harekete geçilebilir. Fakat biz birçok meselede olduğu gibi ‘su akar yatağını bulur’ diyerek seyre dalıyoruz. Bunlar bir an evvel mülahaza edilip neticeye erdirilecek hayatî konular.  Söylemesi bizden, güzel haberler sizden…