EĞİTİM Haber Girişi : 18 Ocak 2024 17:43

Muş Valisi Çakır, 25 yaşında okuma yazma öğrenen özel öğrenciyi evinde ziyaret etti 

Muş Valisi Çakır, 25 yaşında okuma yazma öğrenen özel öğrenciyi evinde ziyaret etti 
Muş Valisi Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, 25 yaşında okuma yazma öğrenen bedensel engelli Esmanur Mengi’yi evinde ziyaret etti.
Muş Valisi Çakır, 25 yaşında okuma yazma öğrenen özel öğrenciyi evinde ziyaret etti 

ALPARSLAN DİYARI- Muş’ta yaşayan 25 yaşındaki bedensel engelli Esmanur Mengi, Muş Valisi Avni Çakır’ın talimatlarıyla Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen usta öğretici Derya Yağmur’un ilgisi ve gayretleri ile okuma yazmayı öğrendi.

 

 

 

 

Karşıyaka Mahallesi’nde yaşayan Esmanur Mengi (25), okul çağına gelince bir süre okula devam etti. Mengi, yaşadığı zorluklar nedeniyle okuldan ayrılmak zorunda kalarak okuma yazma hayalini gerçekleştiremedi. Okuma yazma öğrenme isteğini Bedensel Engeliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz üzerinden Vali Çakır’a ileten Mengi, evine gelen öğretmen sayesinde okuma yazma öğrenme hayalini gerçekleştiriyor. Okuma yazmayı öğrenen Esmanur’u evinde ziyaret eden Vali Avni Çakır’a eşi Bahar Çakır’da eşlik etti. Esmanur ile bir süre sohbet eden Çakır çifti, daha hızlı okuma yazma öğrenmesi için tablet ve okuma kitabı hediye etti.

 

 

 

 

“ESMANUR, OKUMA YAZMAYI ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİ BİZE İLETTİ”

 

 

Esmanur’u evinde ziyaret eden Vali Çakır, her zaman engellilerin ve engelli ailelerinin yanında olacaklarını belirterek, “Esmanur, bundan yaklaşık bir ay kadar önce Bedensel Engeliler Derneği Başkanımız vasıtasıyla bize ulaştı. Maalesef kızımız bu yaşına kadar okuma yazma imkânı bulamamış.  Bedri Bey, bir kurs açılırsa Esmanur’un okuma yazmayı öğrenmek istediğini bize iletti. Biz de bundan çok büyük mutluluk duyduk. Hemen ertesi gün Halk Eğitim Müdürlüğümüze bağlı bir usta öğreticimizi atayarak, Esmanur’un eğitim hayatını evinde özel eğitimle başlamasını sağladık” dedi. 

 

 

 

 

 

“DÖRT HAFTADA OKUMA YAZMA ÖĞRENDİ”

 

 

Vali Çakır, Esmanur’un 4 haftada okuma yazma öğrendiğini ifade ederek, “4. haftayı geride bıraktık. İşte beşinci haftadayız ve Esmanur bugün kendi ismini ve bize sürpriz yaparak benim ve eşimin ismini de çok büyük bir başarıyla yazdı. Esmanur’un yüzü gülüyor. Ailesinin yüzü gülüyor. Dolayısıyla bizim de yüzümüz güldü. Muş’ta engelli bireylerimizin toplumda çok daha fazla görünür olması için sosyal hayatta katılma noktasında buradaki kurumlarımız, STK’larımız ve ailelerimizle beraber tabiri caizse çok yoğun bir faaliyet içerisindeyiz.  Amacımız onları toplumun her alanında, sokaklarda ve etkinliklerde görmek. Niteliği olan yavrularımızın niteliklerini ortaya çıkartmak, eğitim hedefi olan yavrularımızı da desteklemek karşılamak istiyoruz. Değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. Esma kızımızın yüzünün gülmesinden çok mutlu olduk” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 


“SAYIN VALİMİZİN SAYESİNDE HAYALİM GERÇEKLEŞTİ”

 

 

Okuma yazma öğrenmek için gayret ettiğini söyleyen Esmanur Mengi, günde ortalama 4 saat ders çalıştığını ifade ederek, “25 yaşındayım okuma yazma bilmiyordum. Sayın valimizin sayesinde hayalim gerçekleşti. Daha önce hiç okula gitmedim. Ben okumak istiyorum. İşe girmek istiyorum. Öğretmenimi çok seviyorum. Bir ay oldu okumaya başladım. Günde dört saat ders çalışıyorum. Okumak için kendimi zorluyorum” şeklinde konuştu. 

 

 

 

 


“ESMA OKUMAYI ÖĞRENDİKTEN SONRA HAYATINDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

 

 


Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Görevli Usta Öğretici Derya Yağmur, Esmanur’un çok kısa bir sürede okuma yazma öğrendiğini belirterek, “İlk başladığımızda Esma harfleri tanımıyordu. Kalemi elinde tutarken elleri titriyordu. Harfleri yapamıyordu. Çok heyecanlıydı, çok stres ve gergindi. Biz bir şekilde başlamaya başladık.  Hem heyecan vardı hem de sabrediyorduk. 30 günlük süreçte biz alfabeyi söktük. Yazı okuduk, tekrar ettik. Tek kelimeli hecelere geçtik. Ödev verdim. Akşamları yatmadan önce ödevini tekrarla sabah kalktığında tekrarla ben geldim yine devam edelim diye tembihledim. Esma okumayı öğrendikten sonra hayatında çok şey değişti. İnanmak başarının yarısıdır çünkü inandığında yapabileceğine daha çok daha çok heveslendi” diye konuştu. 

 

 

 

 

“BİZ DERNEK OLARAK TOPLUMA KAZANDIRMA ADINA ENGELLİLERİMİZE EĞİTİM VERİYORUZ”

 

 

Muş Bedensel Engeliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz ise, “Engelli kardeşimizin okuma yazması olmadığını öğrendik. Konuyu sayın valimize ilettik.  Bir gün sonrası öğretmen ataması yapıldı. Şu an kardeşimiz kendi ismini yazabiliyor. Kendi imkânlarıyla okuma yazma öğrenmeye çalışıyor. Bu anlamda başta sayın valimiz Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır’a, ailemize ve bütün yetkililere teşekkür ederiz. Biz dernek olarak topluma kazandırma adına engellilerimize eğitim veriyoruz. Bunlarla ilgili bilgisayar kursu ve buna benzer eğitimler yapıyoruz” sözlerini ifade etti.

 

 

 

"HABER: HARUN SEÇKİN"