KÜLTÜR VE SANAT Haber Girişi : 04 Haziran 2024 02:51

Prof. Çevik: Muş ve Malazgirt’te büyük bir turizm destinasyonu hedefliyoruz

Prof. Çevik: Muş ve Malazgirt’te büyük bir turizm destinasyonu hedefliyoruz
Malazgirt Projesi Akademik Yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik, “Muş ve Malazgirt'te büyük bir turizm destinasyonu oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ- Muş Alparslan Üniversitesi’nin (MAUN) paydaşlığında 2019 yılında başlayan Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi’nin 2024 yılı ilk etabı münasebetiyle Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican ve Prof. Dr. Adnan Çevik ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

PROF. DR. ÇEVİK: İLK MULTİDİSİPLİNER SAVAŞ ALANI ARKEOLOJİSİ ÇALIŞMASI

 

Prof. Dr. Adnan Çevik, konuşmasında üniversitemize teşekkür ederek projeyle ilgili detayları paylaştı: “2019 yılında başladığımız projemiz, Türkiye’deki bu boyutta ilk savaş alanı arkeolojisi çalışmasıdır ve bu çalışmayı 40’ı aşkın yerli ve yabancı alan uzmanının katkılarıyla yürütüyoruz. Savaş alanına ait metal objeler ve insan kayıpları gibi iki önemli veriyi tespit etmeye odaklanıyoruz. Şehitlik olduğunu düşündüğümüz alanlarda yoğun çalışmalara devam ediyoruz."

 

 

“MUŞ TURİZM MERKEZİ OLACAK”

 

Prof. Dr. Çevik, Muş ve Malazgirt'te büyük bir turizm destinasyonu oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, Ani’den başlayıp Diyarbakır’da sona erecek 8 ili kapsayan Büyük Selçuklu Kültür Yolu projesinin hayata geçirilmesiyle Muş’un bölgenin önde gelen turizm noktası olacağını belirterek, savaş alanını yürüyüş yolları, seyir terasları, şehitlikler ve interaktif müzelerle donatarak Çanakkale Şehitliği'ne benzer bir yapıya kavuşturmak istediklerini belirtti. Ayrıca, projeyle elde edilen bulguların uluslararası düzeyde kabul gördüğünü ve Rus Bilimler Akademisi gibi prestijli kurumlarla paylaşıldığını ifade etti.

 

Toplantının sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican, projeye katkıda bulunan tüm ekip üyelerine teşekkür ederek, “Bu projenin çıktıları çok önemli işlere vesile olacak. Malazgirt Projesi ve sonraki projeler Türkiye’de tarihçiliğin dönüm noktası olacaktır. Bütün çıktılarımızı basınla paylaşmaya devam edeceğiz, bizi takip etmeye devam edin.” ifadelerini kullanarak toplantıyı sonlandırdı.

 

1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi Senato Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican ve eşi Dr. Öğr. Üyesi Songül Alican Hanımefendi başta olmak üzere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özalper, Genel Sekreteri Harun Demir, Malazgirt Projesi Akademik Yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik, Malazgirt Projesi Koordinatörü Uzman Arkeolog Dr. A. Oğuzhan Karaçetin, Malazgirt Projesi ekibi ve basın mensupları katıldı.

 

HABER: VEYSEL EŞİN

FOTOĞRAF: ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

 

 

Van‘da korkulu anlar! Kaleden düştü: Ekipler seferber oldu!

 

MAUN Rektörü: Malazgirt’te birçok kazı çalışması yaptık!

 

Muş'ta unutulan çanta paniği: Bomba imha uzmanları harekete geçti!