MANŞET Haber Girişi : 21 Nisan 2024 13:43

TÜVTÜRK'ten devrim: Artık zorunlu olmayacak

TÜVTÜRK'ten devrim: Artık zorunlu olmayacak
TÜVTÜRK, yeni dönemde araç sahipleri için bazı önemli prosedürlerde değişiklikler yaptı. Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkmasını yasaklarken, o zorunlulukta ortadan kalktı. İşte detaylar…

ALPARSLAN DİYARI- TÜVTÜRK, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyondan fazla aracın güvenliğini ve çevreye duyarlılığını artırmak amacıyla önemli bir bilgilendirme mesajı yayınladı.

 

Bu mesajda, araç sahiplerinin düzenli olarak gerçekleştirmesi gereken muayene prosedürleri ve gelecekte atılacak adımlar detaylı bir şekilde ele alındı.

 

TÜVTÜRK, muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkmasını yasaklarken, yeni bir araç satın alan sürücüler için ilk 3 yıl boyunca muayene yaptırmanın zorunlu olmadığını bildirdi.

 

 

Ayrıca, egzoz emisyon ölçümü işlemini farklı yetkili bayilere devrederek muayene süresini kısaltmayı ve yoğunluğu azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

 

Türkiye'nin 77 şehrinde faaliyete geçirilen mobil istasyonlar ile randevu yoğunluğunu azaltma çalışmalarına da devam ettiklerini belirtti.

 

Seyyar istasyonlarda binek otomobil, traktör ve motosiklet muayenelerinin gerçekleştirilebildiği belirtildi aynı zamanda hava destekli hidrolik fren sistemine sahip araçların muayenesinin yalnızca sabit istasyonlarda yapılabildiğinin altı çizildi.

 

 

Egzoz gazı emisyon ölçümünün ise sadece sabit ve yetkilendirilmiş seyyar istasyonlarda gerçekleştirildiği bilgisi verilirken, traktör muayenelerinin ise tüm seyyar ve sabit istasyonlarda yapılabildiği ifade edildi.

 

ARAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

 

Araç muayenesi, araçların güvenliği ve yasal standartlara uygunluğu açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde, TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayeneleri gerçekleştiriliyor. Araç muayenesi, aracın 3 yaşına girdiği andan itibaren her iki yılda bir düzenli olarak yapılıyor.

Bu muayene sürecinde aracın aşağıdaki yasal ve güvenlik gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir:

 

 

Araçtaki koltukların kontrol edilmesi

Lastiklerin yaşının ve durumunun incelenmesi

Yağ ve sıvı seviyelerinin kontrol edilmesi

 

Frenlerin ve lambaların durumunun kontrol edilmesi

Sileceklerin işlevselliğinin kontrol edilmesi

Klima sisteminin kontrol edilmesi

Motor sıvı seviyelerinin ve durumunun incelenmesi

Motor çalışmasının ve performansının değerlendirilmesi

Egzoz emisyonlarının kontrol edilmesi

Direksiyon sisteminin durumunun kontrol edilmesi

Egzoz sisteminin durumunun kontrol edilmesi

Fren sisteminin durumunun kontrol edilmesi

 

ARAÇ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

 

Araç muayenesi, aracın 3 yaşını doldurduktan sonra düzenli olarak yapılması gereken bir kontrol sürecidir. Bu muayene, aracın şasi, motor, hava yastıkları, frenler, süspansiyon, lastikler ve diğer birçok parçasının durumunun incelenmesini içerir.

 

Muayeneden geçemeyen araçlar, ağır hasar statüsünde değerlendirilir ve eksikliklerini gidermek zorundadır. Araç muayenesi sadece güvenlik amacıyla yapılmaz, aynı zamanda aracın sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olunmasını sağlar.

 

Düzenli olarak yapılan muayeneler, aracın değerini korumaya da yardımcı olur. Bu nedenle, araç sahiplerinin muayene işlemlerinin yanı sıra düzenli bakım hizmetlerinden de faydalanmaları önemlidir.

 

"HABER MERKEZİ"