MALAZGİRT Haber Girişi : 25 Nisan 2024 11:07

Eski Başkan Altın belediye binasına asılan borç tablosuna tek tek yanıt verdi

Eski Başkan Altın belediye binasına asılan borç tablosuna tek tek yanıt verdi
Geçtiğimiz günlerde 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den DEM’e geçen Malazgirt Belediye binasına, önceki dönemden kalan borçlar, dev pankartla asılarak vatandaşlara duyurulmuştu.

ALPARSLAN DİYARI- Belediye binasına asılan dev pankartta Malazgirt Belediyesi’nin toplam borcunun 324 milyon 436 bin 315 lira olduğu belirtilmişti.,

 

Bunun üzerine harekete geçen Eski Belediye Başkanı Cengiz Altın, beş yıl içinde yaptıkları hizmetleri kendi sosyal medya hesabından yayınlayarak duyurusunu yaptı.

 

Malazgirt eski belediye başkanı Cengiz Altın gündemdeki sorulara yanıt verdi.

 

Altın:”Öncelikle Malazgirt Belediyesi'nin yeni yönetiminin şeffaf belediyecilik anlayışına tebrik ettiğimi belirtmek isterim.

 

Umarım bu anlayışlarının daim olmasını dilerim. Fakat şunu da belirtmeyim ki, paylaşımlarında: belediyenin borçlarının tamamını bizim dönemimize ait olduğunu ima eden yanlış bilgiler yer alıyor.

 

2019-2024 döneminde belediye bütçesinde gerçekleştirildiğimiz hizmetlerin güncel rakamlarını, ödediğiniz borç miktarını ve bıraktığınız borç miktarını sizlere paylaşacağım.

 

İller Bankasından elde ettiğiniz verileri göre, yaptığımız altyapı çalışmaların güncel maddiyetleri ve metrajlarını sizlere anlatacağım.

 

120 kilometre kanalizasyon hattının bugünkü güncel maliyetleri 372 milyon TL'dir.

 

Bu kanalizasyon hattının Malazgirt halkının %80'inin kanalizasyon ihtiyacını giderdi.

 

160 kilometre hizmet suyunun bugünkü güncel rakamları 375 milyon TL olup, Malazgirt halkının su ihtiyacının %100'ünü karşıladık.

 

20 kilometre yağmur suyu drenaj hattının bugünkü maliyeti 93 milyon 500 TL'dir.

 

2 adet 4 bin metre küp kapasiteli yeni su depolarımızın tamamını bitirdik ve bu depolarımızda skada ve otomasyon sistemi ekledik, bugünkü maddiyeti 16 milyon 500 TL'dir.

 

4 bin haneye yeni ücretsiz şekilde bağladığımız kanalizasyon hattının bugün kü güncel maliyeti 4 milyon TL'dir.

5 bin hanenin tamamına da ücretsiz olarak içme suyu hattını bağladık bugünkü rakamlarla maliyeti 5 milyon TL'dir.

 

Kıymetli Hemşerileri: Sadece altyapı çalışmalarında yaptığımız hizmetlerin bugünkü güncel maliyeti 866 milyon TL'dir.

 

Yine aynı şekilde İller Barkası’nda elde ettiğimiz verilere göre, üst yapıda hizmete sunduğumuz 311 metre kilitli parke taşının güncel rakamlar 124 milyon TL'dir.

 

15 kilometre yapmış olduğumuz stabilize yolun maliyeti 5 milyon TL'dir.

 

Faizler hariç toplamda 129 milyon TL hizmet yaptık.

 

Hayata geçirdiğimiz projelerin güncel maliyetleri ise şu şekildedir.

 

2500 metrekare tekstil kent binası için İller Bankası’nda 8 milyon TL kredi, DAKA'dan proje karşılığı 6 milyon TL hibe alarak, ilçemizden toplamda 14 milyon TL değerinde yatırım yaptık.

 

Şehirler arası otobüs terminali projesi için İller Bankası’ndan 9,5 milyon TL, Ziraat Bankası'nda 18 milyon TL kredi kullanarak, ilçemizde toplamda 22 milyon 500 TL değerinde hizmet kazandırdık.

 

Kümbet Camii'nin yol peyzaj ve yarım kadar çalışmaları için Gebze belediyesinden 1 milyon TL hibe, Ziraat Bankası'nda 3,5 milyon TL kredi kullanarak, toplamda 4 milyon 500 TL değerinde çalışma gerçekleştirdik.

 

4 yıl süresince Malazgirt Savaş alanın tespiti, tarihi ve arkeoloji güzeli araştırması projesinin 1 milyon TL değerinde konaklama, ulaşım, gıda ve sigortalı işçi desteği sağladık.

 

Avrupa standartlarına uygun bir mezbahane için İller Bankası'ndan 12 milyon TL kredi kullanarak, bu yatırımı halkımızın hizmetine sunduk.

 Hayata geçirdiğimiz projelerin güncel maliyeti toplamda 59 milyon TL'dir.

Girişimlerimiz sonucunda, bakanlıklarımızın desteğiyle, yapmış olduğumuz yolların metrajlarının, güncel maliyetleri bu şekildedir:

54 bin metrekare sathı kaplamanın toplamının maliyeti 16 milyon TL.

 

118 bin metrekare sıcak asfalt yolun maliyeti 94 milyon TL'dir.

46 bin metrekare kilitli parka taşınan bugünkü maliyeti 18 milyon TL'dir.

Bu üç yatırımının toplam maliyeti 128 milyon TL'dir.

Belediye araç parklına kazandırdığımız araçların listesi şunlardır.

Bir adet arazör, bir adet cenaze aracı, iki adet çöp süpürme, bir adet çöp taksi, bir adet ekskavatör, bir adet greyder, üç adet hizmet minibüsü, bir adet kar kürüme aracı, bir adet süpürge aracı, bir adet vidanjör, bir adet zabıta aracı, bir adet asfalt kesme aracı, toplamda 15 hizmet aracı belediyemizin envanterine kazandırdık.

 

Aynı zamanda hayırsever iş adamlarımızın katkılarıyla, 5 yıl boyunca toplamda 10 bin gıda kolisini dar gelirli ailelerimize dağıttık.

2 milyon 600 TL değerinde 450 adet çöp kovası ve 20 milyon değerinde altyapı çalışmaları da kullanmak üzere içme suyu borusu ve kanalizasyonı borularını hibe olarak belediyemize kazandırdık.

 

Girişimlerimiz sonucunda Malazgirt’te kazandırdığımız projelerin güncel maliyetleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

 

Canlı Avrupa'da 15 milyon, Millet Partisi 50 milyon, Gençlik kampı 90 milyon, 200 araç kapasiteli otopark 5 milyon, açık spor tesisi 2 milyon, Çırçır deresinin ıslahı 15 milyon, Şekerbulak deresinin ıslahı 25 milyon, at yarışlarımız için yapmış olduğumuz hipodrom 30 milyon. Bu toplam yatırımların maliyeti 232 milyon TL değerindedir.

 

Saygıdeğer Malazgirt halkı, 5 yıldır görev sürecinde eski dönemlerden kalan ve kendi dönemimiz dahil olmak üzere toplamda 110 milyon TL borç ödedik.

134 milyon 66 bin TL borç bıraktık.

Bugünkü güncel maliyetleri baz aldığımızda belediye bütçesine gerçekleştirdiğimiz hizmetlerin toplam maliyeti 1 milyar 54 milyon TL'dir.

Girişimlerimiz sonucunda hayata geçen projelerin maliyeti 431 milyon 600 bin TL'dir.

Böylece Malazgirtimize toplamda 1 milyar 485 milyon 600 bin TL değerinde hizmet sunmuş olduk.

 

1990-2004 yılları arasında elektrik kurucuğuna 4 milyon TL'sini de biz ödedik.

Yeni yönetimin bazı iddiaları var: Sözde 25 bankamatik personeli olduğunu iddia ediyorlar.

Bu kişilerin isimlerinin Malazgirt halkına açıklanmalarını rica ediyorum.

Bir başka iddia, arazi satışlarından bahsediliyor, bahsettikleri araziler yıllardır vatandaşlarımızın kullanımında olan ve 18 uygulanmaları sonucunda hisselendirme yoluyla belediye bütçesine geçen arazilerdir.

 

Bu karar döneminin meclisinde bulunan tüm siyasi partilerin meclis üyelerinin oy çoğunluğuyla alındı.

Satışların ödemeleri Şubat 2024 tarihinden itibaren başlayacak ve 12 aylık taksitler halinde yapılacaktır.

Bizleri sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyorum. Bütün Malazgirt halkına saygılarımı sunuyorum.”

 

 

HABER VEYSEL EŞİN